Ja'Marr Chase verliest bij touchdown in laatste controverse over vangst NFL-playoff: 'Dat ziet eruit als een vangst'

24 Jan 2023

Ja'Marr Chase verliest bij touchdown in laatste controverse over vangst NFL-playoff: 'Dat ziet eruit als een vangst'

Bengals brede ontvanger Ja'Marr Chase maakt een springende vangst in de eindzone voordat een officiële beoordeling een touchdown call in het tweede kwart van de playoff-wedstrijd van zondag vernietigde. (Sam Greene/USA TODAY Sports)

Er zijn drie zekerheden in elk NFL-naseizoen: er zal een kampioen worden gekroond, de Los Angeles Chargers zullen een manier vinden om het op gênante wijze op te blazen en fans overal zullen ruzie maken over de vraag of een speler daadwerkelijk een bal gevangen.

Eén van die bingovakken is al afgevinkt, want Ja'Marr Chase en de Cincinnati Bengals gaven ons nog een zondag. Chase werd de laatste wide receiver die betrokken raakte bij een controverse over de vangst nadat hij in het tweede kwartaal probeerde een mogelijke touchdown binnen te halen.

De bewuste actie vond plaats met 1:49 te gaan in het tweede kwart. De Bengals leidden de Buffalo Bills destijds met 14-7, en een nieuwe touchdown in Cincinnati zou de zaken misschien voor rust hebben opengebroken. Even leek het erop dat de Bengalen het deden. Joe Burrow sloot zich aan bij Chase achter in de eindzone voor een touchdown.

Behalve dat het stuk moest worden beoordeeld. Chase leek - in bijna alle herhalingen - de bal te vangen en met beide voeten in de baan te komen voordat hij op de grond viel. In sommige shots zag het er zo duidelijk uit dat CBS-omroeper Tony Romo riep: "Dat ziet eruit als een vangst."

Had Romo gelijk? Bekijk het belangrijkste camerastandpunt en oordeel zelf.

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Werk hier uw instellingen bij om het te zien.

Chase maakt aanvankelijk de vangbal en krijgt zijn voeten in de baan als hij naar de grond gaat. Echter, terwijl Chase de grond raakt, krijgt Bills linebacker Matt Milano zijn hand op de bal, waardoor hij uit Chase's greep wordt geslagen. Je kunt Chase zien klauteren om balbezit te behouden aan het einde van het spel. Even leek Chase de bal te verliezen voordat hij hem weer veiligstelde.

Althans, dat moeten de scheids gezien hebben. Ambtenaren draaiden het spel om en zeiden dat Chase geen balbezit had. De touchdown werd van het bord gehaald en de Bengals namen genoegen met een velddoelpoging. Evan McPherson maakte de trap en bezorgde de Bengals een voorsprong van 17-7 bij het ingaan van de rust. Cincinnati bleef de wedstrijd in de tweede helft controleren en domineerde voor een overwinning van 27-10 die de tweede opeenvolgende trip naar de AFC-kampioenswedstrijd tegen de Kansas City Chiefs opleverde.

Verhaal gaat verder

Was dat de juiste beslissing? De bal lijkt te bewegen aan het einde van het spel, dus het is een makkelijke no-catch, toch? Je zou ook het argument kunnen aanvoeren dat Chase balbezit had toen hij de grond raakte, en Milano gooide de bal er pas uit nadat Chase onderuit was. Onder normale omstandigheden zou Chase misschien worden neergeslagen op het moment dat hij op de grond lag en werd aangeraakt door Milano, maar niet hier.

Dit is ... griezelig vergelijkbaar met zowat elke andere vangstcontroverse die NFL-fans de afgelopen tien jaar hebben meegemaakt. Het is acht jaar geleden dat Dallas Cowboys wide receiver Dez Bryant een touchdown verloor nadat de bal de grond raakte en loskwam op de doellijn. Dat moment veranderde schijnbaar de manier waarop touchdown-vangsten worden bepaald in de NFL.

Sindsdien zijn er elke week zo'n twee tot vijf plays die ervoor zorgen dat NFL-fans ruzie maken over de vraag of een ontvanger de bal daadwerkelijk heeft gevangen. Chase werd de laatste die zondag aan die lijst werd toegevoegd. Gezien hoe vaak dit lijkt te gebeuren, zal hij niet de laatste zijn.