Karen Khachanov zorgt voor politieke opschudding op de Australian Open

24 Jan 2023

Karen Khachanov zorgt voor politieke opschudding op de Australian Open

Karen Khachanov uit Rusland in kwartfinale tegen Sebastian Korda uit de VS op dag 9 van de Australian Open 2023 - Karen Khachanov veroorzaakt politieke ruzie op de Australian Open - Future Publishing/Getty Images statement op de Australian Open – hoewel het niet het type was waar de All England Club zich zorgen over maakte toen ze vorig jaar Russen en Wit-Russen verbood van Wimbledon.

In plaats van zich te mengen in enig debat over de oorlog in Oekraïne, sprak Khachanov zijn solidariteit uit met een kleine Armeense gemeenschap die protesteert tegen haar onafhankelijkheid, ondanks dat ze drie jaar geleden door Azerbeidzjan is opgeslokt tijdens een meedogenloze oorlog.

Na zijn eerdere overwinning op Yoshihito Nishioka schreef Khachanov een bericht op de cameralens: “Blijf geloven tot het einde. Artsakh, wacht even! Hij had eerder een korter bericht geschreven – “Artsakh blijf sterk” – aan het einde van zijn overwinning op Frances Tiafoe.

De berichten van Khachanov leidden tot boze reacties van de Azerbaijan Tennis Federation. "Het schrijven van welgemeende wensen op de cameralens is een soort traditie in het tennis, maar Khachanov misbruikte dit door het te gebruiken in zijn smerige plannen", zeiden ze in een verklaring.

"Ik heb Armeense roots", zei Khachanov dinsdag, na het verslaan van Sebastian Korda om door te gaan naar de halve finale. “Van mijn vaders kant, van mijn grootvaders kant, zelfs van mijn moeders kant. Om eerlijk te zijn, wil ik niet dieper gaan dan dat. Ik wilde gewoon kracht en steun tonen aan mijn volk.”

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Werk hier uw instellingen bij om het te zien.

Khachanov kreeg woensdag de vraag of hij nog een boodschap had voor de All England Club, die hebben gesuggereerd te wachten tot hun jaarlijkse voorjaarsconferentie eind april alvorens een besluit te nemen over het al dan niet toelaten van Russen en Wit-Russen tot de kampioenschappen van dit jaar.

“Geen bericht”, zei Khachanov. 'Net wat ze beslissen. Ik bedoel, wat kan ik doen? Ik denk dat mijn woorden in zekere zin niets zouden veranderen. Dus ik wil niets zeggen, want het heeft gewoon geen zin."

Artsakh is de historische naam voor de Republiek Nagorno-Karabach – een klein, bergachtig gebied in de Caucus, waar ongeveer 120.000 Armeniërs wonen. Deze christelijke gemeenschap betwist de controle over grotendeels islamitisch Azerbeidzjan, maar de vitale aanvoerroute tussen Armenië en de Republiek is de afgelopen vijf weken geblokkeerd - daarom promoot Khachanov de kwestie nu.

Terug op het veld hoefde Khachanov zijn kwartfinale niet af te ronden, want Korda stopte met 7-6, 6-3, 3-0 met een polsprobleem. Hij is niet de enige speler die door Wimbledon is uitgesloten om te genieten van een succesvolle Australian Open.

Russische Andrey Rublev speelt woensdag zijn kwartfinale tegen Novak Djokovic, terwijl twee Wit-Russen - Victoria Azarenka en Aryna Sabalenka - bij de vrouwen bij de laatste acht zijn geëindigd.