Nu Qatar uit de weg is, begint het volgende WK voor mannen in 2026 in Noord-Amerika

20 Dec 2022

Nu Qatar uit de weg is, begint het volgende WK voor mannen in 2026 in Noord-Amerika

DOHA, Qatar — Een WK-tijdperk voor mannen eindigde zondag met de grootste finale ooit gespeeld. Het was een dichotoom tijdperk van ongebreidelde corruptie, maar ook van GOATs en commerciële groei. Zelfs toen het Amerikaanse ministerie van Justitie de FIFA aan de kaak stelde, nam het wereldwijde voetbalbestuur een hoge vlucht. De omzet is meer dan verviervoudigd tussen 1998, toen de eerste World Cup met 32 ​​teams werd gehouden, en 2022. Het toernooi en zijn merk zijn, ondanks de niet aflatende controverse rond Qatar, onverminderd populair.

En toch brengt de FIFA daar verandering in. De editie van 2026 komt naar de Verenigde Staten, Canada en Mexico met 48 teams, een nieuw formaat en beloften van een "enorme" impact op het voetbal in Noord-Amerika.

De eerste opdracht van de FIFA zal echter zijn om uit te zoeken hoe het nieuwe format er precies uit zal zien.

Hoe verandert het WK in 2026?

Uitbreiding van 32 naar 48 teams stelt organisatoren voor een dilemma. FIFA rekende aanvankelijk af op 16 poules van drie, waarbij twee van elke drie doorgingen naar een knock-outfase van 32 teams. Maar te midden van groeiende publieke tegenstand, hebben functionarissen erkend dat de voorgestelde regeling de groepsfase zou leeglopen.

"Ik denk dat we het format opnieuw moeten bekijken, of op zijn minst opnieuw moeten bespreken", zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino vrijdag op een persconferentie.

De waarschijnlijke oplossing zou zijn 12 poules van vier, waarbij de acht beste teams op de derde plaats naast de top twee doorschuiven. Een betere oplossing zou zijn 12 groepen van vier, waarbij alleen de beste twee doorgaan, en de acht beste groepswinnaars afscheid nemen van de Ronde van 16. Maar het is onduidelijk of de FIFA de laatste optie heeft overwogen.

De 37 leden tellende, almachtige FIFA-raad zal ergens in 2023 beslissen over de indeling en deze definitief maken.

Het WK 2026 wordt in alle opzichten groots

Uitbreiding betekent meer games. Noord-Amerika betekent ondertussen grotere stadions, sponsorbonanzas en een toestroom van bezoekers zoals het WK nog nooit eerder heeft gezien. Infantino zei dat de FIFA verwacht dat minstens 5 miljoen fans uit andere continenten naar de VS, Canada en Mexico komen, naast de miljoenen Noord-Amerikaanse fans die naar wedstrijden gaan of deelnemen aan festiviteiten.

Verhaal gaat verder

Het door de VS georganiseerde toernooi uit 1994, het laatste met 24 teams, heeft nog steeds het WK-record voor totale opkomst. FIFA's WK-chef, Colin Smith, zei in juni dat 2026 dat record zal verbreken en zelfs het vorige record zou kunnen verdubbelen.

"2026 wordt veel, veel, veel groter", beaamde Infantino. "Ik denk dat dit deel van de wereld zich niet realiseert wat hier in 2026 zal gebeuren. Ik bedoel, deze drie landen zullen op hun kop staan. De wereld zal Canada, Mexico en de Verenigde Staten binnenvallen. En ze zullen worden binnengevallen door een grote golf van vreugde en geluk."

Het WK komt naar Noord-Amerika in 2026. (AP Photo/Martin Meissner)

Daarom heeft de FIFA voor de cyclus van 2026 $ 11 miljard aan inkomsten begroot, een flinke stijging ten opzichte van de $ 7,5 miljard die het de afgelopen vier jaar verdiende. Infantino noemde uitzend- en sponsorcontracten, kaartverkoop en gastvrijheidspakketten als redenen voor de sprong.

Ook zei hij: "We zijn ervan overtuigd dat het voetbal booming gaat worden in Noord-Amerika, want we gaan per 19 december direct aan de slag als het gaat om het [volgende] [WK] heren [WK]. … We zijn ervan overtuigd dat [voetbal] de nummer 1 sport in Noord-Amerika zal worden. Misschien de nummer 2 om mee te beginnen, en dan met de tijd — we zijn overtuigd van de kracht van ons spel.”

Waar worden de WK-wedstrijden van 2026 gehouden?

FIFA koos 16 Noord-Amerikaanse steden, waaronder 11 in de VS, om wedstrijden te organiseren. Die steden (en stadions) zijn:

New York/East Rutherford, NJ (MetLife Stadium)

Philadelphia (Lincoln Financial Field)

Boston/Foxborough, Massachusetts (Gillette Stadium)

Miami (Hard Rock Stadion)

Atlanta (Mercedes-Benz-stadion)

Houston (NRG Stadion)

Dallas/Arlington, Texas (AT&T-stadion)

Kansas City, Mo. (Arrowhead Stadium)

Los Angeles/Inglewood, Californië (SoFi Stadium)

San Francisco/Santa Clara, Californië (Levi's Stadium)

Seattle (Lumenveld)

Mexico-Stad (Estadio Azteca)

Monterrey (Estadio BBVA)

Guadalajara (Estadio Akron)

Toronto (BMO-veld)

Vancouver (BC Place)

De FIFA heeft niet gezegd hoeveel wedstrijden elke stad zal organiseren, maar de Noord-Amerikaanse biedingscommissie stelde oorspronkelijk een minimum van vijf per Amerikaanse stad voor, inclusief ten minste twee knock-outrondes elk.

Wanneer weten we het volledige programma?

Victoria-vicevoorzitter Victor Montagliani zei in juni dat er "aan een schema-shell wordt gewerkt". Het zou eind 2023 of begin 2024 kunnen worden vrijgegeven en zou zowel de data als de locaties van elke wedstrijd uit de opener(s) moeten onthullen. door de finale.

Twee bronnen vertelden Yahoo Sports eerder dit jaar dat AT&T Stadium in Texas en MetLife Stadium in New Jersey de twee favorieten waren om de finale te organiseren.

Het volledige programma, compleet met teams en aanvangstijden, zal pas bekend zijn na de kwalificatie en de WK-loting, waarschijnlijk in december 2025.

Het toernooi begint waarschijnlijk begin juni 2026.

Kwalificeren de VS, Canada en Mexico zich automatisch?

Ja. Dat is echter niet helemaal 100% officieel, omdat de toewijzing van WK-ligplaatsen per confederatie nog niet is bevestigd, maar de VS, Canada en Mexico zullen zich automatisch kwalificeren.

Dat alles, en de kwalificatiestructuren voor elke confederatie, zouden het komende jaar moeten worden bevestigd.

Hoe ziet de USMNT er in 2026 uit?

De VS zouden beter moeten zijn dan in 2022, en misschien wel beter dan ooit, om redenen die hier en hier worden uitgelegd.

AT&T Stadium in Arlington, Texas, is een optie om de WK-finale van 2026 te organiseren. (Foto door Omar Vega/LatinContent via Getty Images)

Wat zullen de problemen van het WK 2026 zijn?

Het WK 2022 werd, althans in het begin, verteerd door kritiek op Qatar vanwege de behandeling van migrerende werknemers en LHBTQ-mensen. Het toernooi van 2026 zal waarschijnlijk niet zo controversieel zijn, maar de organisatoren zijn op hun hoede voor een aantal mogelijke problemen:

Warmte. Ironisch genoeg zullen sommige Amerikaanse steden na alle verontwaardiging over het klimaat in Qatar in de zomer heter zijn dan in Doha in november en december. Acht van de 16 Noord-Amerikaanse steden ervaren regelmatig junitemperaturen in de jaren 90, en slechts drie van die acht stadions hebben daken. Infantino gaf eerder dit jaar aan dat klimaatbestendige locaties kandidaat kunnen zijn voor middagspelen, terwijl wedstrijden op buitenterreinen 's avonds van start gaan. Maar hitte kan nog steeds invloed hebben op de fanervaring buiten stadions.

Geweren. Voor alle problemen van Qatar is het een zeer veilig land. De VS en Mexico daarentegen minder. FIFA kan strikte beveiliging opleggen bij wedstrijden en officiële fanfestivals, maar het kan geen wapens controleren en nergens anders de veiligheid garanderen als regeringen dat niet doen.

Reizen. De grootte van Qatar bleek in veel opzichten een voordeel te zijn. Die van Noord-Amerika zal lastig zijn - en kostbaar voor het milieu. Het zal erg moeilijk worden voor fans om meerdere wedstrijden tegen een redelijke prijs bij te wonen.

Is een WK met 64 teams in de toekomst?

Het WK voor mannen is nu drie keer uitgebreid in 44 jaar - ongeveer eens in de twee decennia. En er is geen reden om aan te nemen dat het niet opnieuw zal uitbreiden, naar 64 teams, ergens rond 2050.

Meer teams staat gelijk aan meer geld en meer sportieve groei. Een veld met 64 teams is niet logger dan een veld met 48 teams. Het lijkt waarschijnlijk dat het eindspel een competitie van 64 teams is, verspreid over hele regio's of continenten, d.w.z. Zuid-Amerika, Zuid-Azië of Noord- en West-Afrika.

Wanneer is het volgende WK voor vrouwen?

Het is over - *checkt kalender* - zeven maanden!

Het gat tussen Qatar en het WK vrouwenvoetbal 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland, dat op 20 juli van start gaat, wordt het kortste ooit tussen de twee toernooien

Wanneer wordt er beslist over toekomstige WK-hosts?

De FIFA heeft vorige week besloten dat het een gastheer zal kiezen voor het WK vrouwenvoetbal 2027 en het WK voetbal mannen 2030 in 2024. Het jaar daarop zal het een gastheer kiezen voor het WK vrouwenvoetbal 2031.

VS Soccer heeft gezegd dat het zal bieden op het vrouwentoernooi van 2027 of 2031.